Loading...

Biserica Adormirii Maicii Domnului

   Prima mențiune documentară despre Biserica Adormirii Maicii Domnului din Târgu Neamț datează din timpul domnitorului Gheorghe Ștefan. Construită din lemn pe temelie de piatră, nu a rezistat decât până în prima jumătate a secolului XVIII-lea, fiind deteriorată şi rectitorită de domnitorul Moldovei, Grigore II Ghica. Biserica refăcută de Grigore II Ghica nu a rezistat nici ea decât 62 de ani, fiind refăcuta în anul 1809, cu credincioșii din târg, Această biserică a fost ultima ridicată din lemn pe temelie de piatră, fiind distrusă complet de incendiul ce a izbucnit în 1864. După dispariția bisericii, preoții și credincioșii s-au organizat în vederea ridicării unui nou sfânt locaș. Lucrările pentru finalizarea bisericii au mai continuat încă doi ani, până în 1875.

   În schimb, peste ani, un alt necaz avea să se abată asupra bisericii-catedrală. În vara anului 1985, un trăsnet a lovit biserica, topind clopotele, distrugând ceasul şi incendiind acoperişul turnului-clopotniţă, care a ars până la zidărie, precum şi o parte din acoperişul de pe naos. Restaurarea interioară şi exterioară a catedralei a presupus intervenţii la acoperiş şi fundaţii. În anul 1990, s-a început pictarea interiorului bisericii, până în anul 1994 pictându-se în întregime Sfântul Altar. În urma unui alt incendiu din interior, biserica a fost afectată serios din cauza fumului degajat. Ulterior, în interior a fost spălată pictura din Sfântul Altar şi s-a continuat împodobirea bisericii cu o frumoasă pictură în frescă. Deasupra trecerii spre pronaos poate fi admirată scena Adormirii Maicii Domnului.

   Biserica este construită din piatră și cărămidă în forma bazilicelor occidentale după planurile unui arhitect din Bavaria – Germania, fiind o podoabă arhitectonică a orașului. Aspectul elegant al exteriorului este dat şi de ornamentele de la colţuri şi de pe ziduri.

   Punctul de greutate îl reprezintă turnul clopotniţă, de o înălţime considerabilă în raport cu celelalte două turnuri de pe naos, ridicat direct de pe temelie, în el fiind încorporat şi pronaosul. Este construit în plan pătrat şi are mai multe încăperi pe verticală. Deasupra acestei încăperi se înalţă un frumos acoperiş care face că înălțimea turnului să atingă înălţimea de 30 m, fiind cea mai înaltă construcție. Dată fiind înălţimea ei, biserica a avut în turn şi un post de observaţie pentru semnalizarea diferitelor incidente şi, mai ales, a incendiilor care s-au produs în târg.

   Primul ceas din turn a fost donat de Iosif Kertzel şi avea diametrul de 1.34 m. Ceasul actual din turn se reglează automat prin antenă satelit după ceasul atomic de la Greenwich, ceasul fiind în prezent cel mai performant şi mai corect ceas din zonă.

2017-11-03T19:41:38+00:00