Loading...

Biserica de lemn din Pipirig

   Denumită Catedrala Munţilor, biserica de lemn din Pipirig poarta hramul Sfântului Nicolae, făcătorul de minuni. Este o biserică monument istoric, o biserică veche, din lemn, cu o valoare arhitecturală, imagine fidelă a trăiniciei.

   Pe la anul 1680, pe vechea moşie a Mănăstirii Neamţului, călugării au construit o capelă de lemn, pentru ciobanii care se ocupau de creşterea animalelor din gospodăria mănăstiri. În jurul anului 1760, persecutaţi de habsburgi, românii din părţile Ardealului au traversat munţii şi au găsit depresiunea Pipirig, formând satul cu acelaşi nume. Capela deja existentă a devenit neîncăpătoare pentru familiile numeroase, astfel că, în anul 1807, s-a construit o biserică în formă de cruce, cu trei turnuri, pe locul vechiului paraclis ce aparținea de Mănăstirea Neamțului.

   Lăcaşul este construit din bârne de brad. Iniţial a avut formă de navă, dar în urma mai multor modificări, planimetriei i-au fost adăugate actualul pronaos și pridvorul bisericii, al cărei acoperiş este decorat cu un mic turnuleț din lemn. Acoperişul se remarcă prin trei turnuri de mărimi apropiate, aflate deasupra altarului și a naosului, orientate dinspre răsărit spre apus, care individualizează profilul monumentului prin zvelteţe şi graţie. Biserica a suportat în decursul vremii lucrări de reparaţii, iar între 1988- 1990 a primit ample lucrări de întreţinere şi împodobire cu mobilier şi picturi în tehnica fresco.

   Printre ctitorii şi binefăcătorii acestui lăcaş, se număra străbunii lui Creangă, David şi Smaranda Creangă. Fiu al satului, Patriarhul Nicodim, a fost botezat în biserica de lemn, iar vechea cristelniţă şi un rând de haine preoţeşti amintesc de cel care a fost unul dintre marii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

   Cu ocazia aniversării a 200 de ani de la sfinţirea bisericii, s-a amenajat un muzeu cu obiecte bisericeşti şi de cult ce au aparţinut vechii capele. Este o colecţie muzeală singulară în zona Neamţului, zămislită cu grijă şi din respect pentru trecut de către preotul Mihai Bistriceanu. Istoria satului se regăseşte în zestrea pe care a parohul a moştenit-o din vechime. Având cea mai importantă colecţie de pălmare, pomelnicele de lemn  au fost aranjate sub forma Pomului Vieţii.

2017-11-03T19:48:47+00:00