Loading...

Monumentul Vânătorilor de Munte

Monumentul Vânătorilor de Munte este situat pe o terasă creată artificial pe Culmea Pleşului, la o altitudine de 491 m, în oraşul Târgu Neamţ, deoarece aici, între 1916-1917, a fost fondat primul corp de Vânători de munte de către regele Carol al II-lea. Acesta a inaugurat şi monumentul în 1939.

Edificiul Vânătorii de Munte reprezintă o operă arhitecturală de mari proporții, destinată să cinstească jertfele de glorie și de eroism ale neamului, din Primul Război Mondial, şi un un monument funerar ridicat în memoria eroilor vânători de munte căzuți pe frontul de luptă în Războiul de Reîntregire a Neamului și înhumați în cripta de la baza monumentului.

Lucrarea are un soclu bine proporţionat, cu înălţimea de 16 m, sugerând prin forma sa terminală un foişor de observator. Pe laturile monumentului sunt trei placi de marmură: una aminteşte data de 27 iulie 1917, când vânătorii de munte pleacă pe linia frontului; o placă mare cuprinde numele celor 72 vânători de munte căzuţi pe câmpul de onoare, şi a treia cuprinde textul dedicat dezvelirii monumentului.

 Pe soclu sunt două basoreliefuri, realizate în bronz de către Theodor Burca. Unul prezintă o femeie înaripată, îmbrăcată în haine de roman, cu o spadă la şold, în mişcare, ce face un salt de pe un vârf de munte. Ea simbolizează România. În mâna stânga tine stema României sprijinită pe umăr, iar în mâna dreaptă întinsă are o coroniţă de lauri. Al doilea basorelief prezintă militari romani avântandu-se în luptă, cu casca pe cap şi cu baionetă la armă. Pe o treaptă superioară a soclului se află un vultur mare, din bronz, ce-şi ia zborul către vest, la fel ca ostaşii primului batalion de vânători de munte porniţi spre frontul de luptă. În partea de nord, apare la suprafaţa cripta mausoleului, sub forma unui mormânt, cu lespedea neagră, cu o cruce albă pe ea. 

2017-11-03T21:59:35+00:00