Loading...

Schitul Vovidenia

 Schitul Vovidenia din Vânători este locul de jertfă a vieţii smerite şi singuratice a călugărilor şi pustnicilor. Denumită „Altarul din Poiana Liniştii”, aici era fiind locul de întâlnire şi trăire duhovnicească a mai multor călugări, pentru mai multă interiorizare în rugăciunea inimii. La Vovidenia a petrecut mult timp scriitorul Mihail Sadoveanu împreună cu familia sa.

Biserica atrage atenţia de departe prin eleganţa celor cinci turlelor ale sale, despre care se spune că arată din depărtare ca „un plăcut chivot”. Iniţial biserica cu zid de piatră nu a fost pictată, fiind împodobită cu frumoase icoane. Faţadele de dată recentă sunt împodobite cu o frescă în stil neoclasic, interesantă prin coloritul şi prin compunerea scenelor biblice. Atrage atenţia este faptul că au fost pictaţi ca sfinţi mulţi ierarhi, cuvioşi, cuvioase. Interiorul bisericii are o acustică deosebită. S-au păstrat ambele hramuri „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Spiridon”. 

Astăzi, la Schitul Vovidenia se păstrează câteva icoane vechi, vase şi obiecte de cult lucrate din argint, un număr însemnat de cărţi şi manuscrise care vorbesc despre existenţa unei vieţi bisericeşti active trăită în această comunitate monahală.

2017-11-02T18:02:21+00:00